16 Şubat 2013 Cumartesi

ABDnin intikam yemini


ABDnin intikam yemini
Karargahı bombalandı, konvoyu tarandı ama yakalanamadı, ta ki Mayıs 2011 gecesine kadar… Yakalanıp, öldrüldüğü son operasyon dahil, geçmişten bugüne yapılan tüm Bin Ladin operasyonları HISTORY’de
ABD’nin arananlar listesinde ilk sırada yer alan Usame Bin Ladin, ABD’nin Pakistan’da gerçekleştirdiği bir operasyon neticesinde öldürüldü ama bu saldırının öncesinde 10 yıldan uzun bir ‘Bin Ladin’i yakalama teşebbüsü’ söz konusu. Bin Ladin’in lideri olduğu terör örgütü El Kaide’yi dünyanın manşetlerine taşıyan olay 11 Eylül 2001’de gerçekleşmiş ve örgüt, ABD’de uçaklarla düzenlenen korkunç saldırının sorumlusu ilan edilmişti. ABD’nin Bin Ladin’i takibe alması ve onu yok etmeye yönelik operasyonları planlamaya başlaması ise 11 Eylül olaylarından çok daha öncesine, 90’ların ikinci yarısına uzanıyor.
Bu yıllarda Bin Ladin’in Amerikan karşıtı söylemlerini giderek sertleştirmesi ve artan bir tehlike haline gelmesi nedeniyle CIA kendi içinde özel bir ‘Usame Bin Ladin birimi’ oluşturdu. Bill Clinton döneminde oluşturulan ve Bin Ladin’i yakın takibe alan bu birlik onu yok etmek için planlar geliştirdi. İlk saldırı 1998 yılında Afganistan da gerçekleştirildi fakat operasyon namacına ulaşamadı. İlerleyen yıllarda bu tarz pek çok saldırı düzenlenip, CIA ajanlarının El Kaide’ye sızması gibi pek çok plan oluşturulmuş olsa da Bin Ladin ele geçirilemedi.
TOPYEKÜN SALDIRI
HISTORY’de izleyeceğimiz belgeselde CIA özel birim yetkilileri, askeri görevliler, istihbarat uzmanları gibi görevlilerle yapılan görüşmeler eşliğinde yıllar içinde düzenlenen operasyonların ayrıntıları masaya yatırılıyor. Çok gizli hava operasyonları, ayrılıkçı gruplar tarafından düzenlenen saldırı girişimleri, füze saldırıları, CIA suikastçilerinin operasyonları, sığınak mağaralarının havaya uçurulması, özel tim komandolarının harekatları, insansız hava aracı görevleri ve ani bombardıman saldırıları gibi pek çok farklı operasyon konunun uzmanları tarafından detaylı olarak anlatılıyor. 4 Haziran akşamı ekrana gelecek iki saatlik özel programda askeri operasyonlardan görüntüler ve bilgisayar ortamında yaratılan üç boyutlu çatışma planları eşliğinde dünyanın en tehlikeli terör örgütü liderinin yakalanma girişimleri analiz ediliyor. Usame Bin Ladin’in öldürülmesiyle sonuçlanan operasyonun da ayrıntılarıyla yer aldığı belgesel, perde arkasında yaşananlara ışık tutuyor.
USAME BİN LADİN KİMDİR?
1957’de Suudi Arabistan’ın en zengin müteahhitlerinden birinin 17’nci çocuğu olarak dünyaya geldi. Suudi prenslerle aynı okullarda okudu. 1979’da Cidde’deki Kral Abdülaziz Üniversitesi’nden inşaat mühendisi olarak mezun oldu. Bin Ladin üniversitede İslami gruplarla bağlantı kurdu. 1979’da Sovyetler’in Afganistan’ı işgalinin ardından cihat çağrısına uyarak ülkesinden ayrıldı ve Afganistan-Pakistan sınırına gitti. 1986’da cephede görev aldı ve El Kaide örgütünün temelleri bu süreçte atıldı. Sovyet işgalinin bitişinin ardından ülkesine kahraman olarak dönen Bin Ladin, babasının şirketinde çalışmasına rağmen kraliyet ailesine muhalif harekette adını duyurmaya başladı. Suudi Arabistan’ı Körfez Savaşı sırasında ABD ile kurduğu ittifak nedeniyle eleştirdiği için pasaportu elinden alınan Bin Ladin önce Afganistan’a, sonra da Sudan’a gitti ve burada çiftlik paravanıyla eğitim kampları kurdu. Artık hedefi ABD’ydi. Yine de şüphelisi olduğu pek çok saldırı onunla kesin olarak ilişkilendirilemedi. 11 Eylül 2001’deki saldırıların bir numaralı zanlısı kabul edildi. ABD, Bin Ladin’i ’bir numaralı terörist’ ilan edip, başına milyonlarca dolarlık ödül koydu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013. Digitürk Beşiktaş - İletişim e-mail: seo.istanbul.tr@gmail.com
Template Creating