16 Şubat 2013 Cumartesi

Dizimax’lerde İskandinav esintisi


Dizimax’lerde İskandinav esintisi
Son yıllarda tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken İskandinav kültürünün beyazperde ve dizi dünyası üzerindeki etkisi gün geçtikçe artıyor.
İsveçli yazar Stieg Larsson’un Millenium serisinin ilk kitabı olan “The Girl With the Dargon Tattoo” Niels Arden Oplev tarafından beyazperdeye aktarılmasıyla İskandinav dünyası bizlere kapılarını araladı. Bu kapıların açılmasıysa, David Fincher’ın bu soğuk ve gizemli filmi Hollywood’a uyarlamasıyla oldu. David Fincher’ın başlattığı bu akıma Martin Scorsese de katıldı. Ünlü yönetmenler için İskandinav ülkeri yeni keşfedilmiş bir hazine oldu ve bir anda her yerde İskandinav yapımı diziler ve filmler konuşulmaya başlandı.
Festival filmlerinin Hollywood filmlerini geride bırakmasının ardından gelen bu akım, Amerikan yapımı dizilere güçlü bir alternatif oldu. Anlatımı, atmosferi, farklı dili ve soğuk İskandinav esintisiyle Amerikan dizilerinden ayrılan Nordik dizilerde, prodüksiyondan çok senaryo öne çıkıyor. Konu güçlü senaryo olunca da akla son zamanlarda hakkında çok fazla konuşulan “Forbrydelsen” ve “Borgen” geliyor. İkisi de Danimarka yapımı olan bu diziler, BAFTA’larda “En İyi Yabancı Dizi” seçildi.
Danimarka’nın ilk göz ağrısı; “Forbrydelsen”
2007 yapımı olan “Forbrydelsen”, 2011 yılında tüm dünya tarafından keşfedildi ve “The Killing” adıyla Amerikan versiyonu çekildi. Orjinal versiyonuyla Dizimax Vice HD’de ekrana gelecek olan dizi, 2007’de en iyi drama dizisi dalında Uluslararası Emmy Ödülleri’ne aday olurken, dizinin başrol oyuncusu Sofie Gråbøl ise 2008’de en iyi aktris dalında ödüle aday gösterildi...
“Forbrydelsen”, cinayete kurban giden bir genç kızın soruşturması etrafında şekilleniyor. Sarah Lund, Kopenhag’da yaşayan ama Stockholm’e transfer olmak üzere olan bir detektiftir. Son gününde, bir genç kızın kaybolduğu haberi gelir. İşyerindeki son günü de olsa, yerine geçecek olan dedektif ile birlikte olaya el koyar. Daha sonra genç kız vahşice öldürülmüş bir şekilde bulunur.
“Forbrydelsen”, zekice kurgulanmış senoryosu, muhteşem oyunculuklarıyla bugüne kadar çekilmiş en iyi dizilerden biri olarak gösteriliyor. Kuzeyin koyu atmosferini en iyi biçimde yansıtan polisiye, hikayesi, oyunculukları ve etkileyici şekilde ilerleyen olay örgüsüyle sizi daha ilk bölümden avucunun içine alacak.
“Forbrydelsen”in ardından “Borgen”
2012 BAFTA’larının “En İyi Yabancı Dizi”si “Borgen”, başbakanlığa yükselen güçlü bir kadına odaklanıyor.
Muhalefet parti liderlerinden biriyken, umulmadık şekilde başbakanlığa kadar yükselen güçlü bir kadına odaklanan “Borgen”,  Dizimax Drama HD’de ekrana geliyor. Ülkenin iki muhtemel başbakan adayı televizyon ekranında hesaplaşırken halkın güvenini kaybetmesi, ılımlı partinin zarif kadın lideri Birgitte Nyborg’a yarar ve Nyborg genel seçimden sürpriz bir zaferle çıkar ve kendisine hükümet kurma görevi verilir. O artık hem bir başbakan, hem iki çocuklu bir anne, hem de mütevazi bir ev hanımı... Birgitte’in bütün bu kimlikleri arasında mekik dokuması ise oldukça zor olacak.
“Forbrydelsen” ve “Borgen”, bizleri alıştığımız Amerikan ve İngiliz dizilerinden çok farklı bir atmosfere sokuyor. Biraz değişiklik istiyorsanız bu İskandinac esintisini kaçırmayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013. Digitürk Beşiktaş - İletişim e-mail: seo.istanbul.tr@gmail.com
Template Creating