16 Şubat 2013 Cumartesi

The Sopranos


The Sopranos
21 Emmy ve 5 Altın Küre ödüllü 'The Sopranos', tüm zamanların en iyi dizilerinden biri olarak gösteriliyor...'The Sopranos' hafta içi her gün 23.00'da Dizimax Vice HD'de...
Gelmiş geçmiş en iyi dizilerden biri olarak kabul edilen “The Sopranos”; 1999 ile 2007 yılları arasında Amerikan HBO televizyonunda yayınlanmış, müthiş senaryosu ve oyunculuklarıyla efsane olmuş bir mafya dizisi... Ancak, “The Sopranos”a sadece ‘mafya dizisi’ deyip geçmek haksızlık olur. David Chase’in yapımcılığını üstlendiği dizide, aslında aile içi ilişkiler, bağlılık, sadakat, ruhsal bozukluklar ve benzeri birçok konu tüm o mafya meselelerinin arasına özenle serpiştirilmiş. Siz de, görüntüleri, müzik kullanımı ve oyunculuklarıyla zaten bir başyapıt olan bu diziyi izlerken tarifsiz bir tat alıyorsunuz...
“The Sopranos”, New Jersey’de bir American-İtalyan mafya ailesi patronu olan Tony Soprano’nun meslek, suç, şiddet, aile, adalet ve dostluk kavramları arasındaki denge kurma mücadelesini anlatıyor... Dizi, aynı zamanda Soprano ailesinin bireyleri ve Tony’nin yakınında bulunan insanların hayatından da kesitler sunuyor. “The Sopranos”un senaryosunda belki de en önemli yeri tutan Tony Soprano ve psikiyatristi Dr. Jennifer Melfi arasındaki diyaloglar, 6 sezon boyunca suç-ahlak dengesinin tartışılması açısından dizinin en çok hatırda kalan sahneleri olmuştu. Toplam 86 bölümden oluşan dizi, adeta modern zaman mafyalarına ayna tutuyor...
BİR POP KÜLTÜR İKONU
Çekimleri New Jersey’de gerçekleştirilen “The Sopranos”, Amerikan popüler kültüründe de önemli yer kazanmış bir yapım. Dizideki pek çok sahne, yayınlandığı dönemde başka TV programlarına konu olmuş; Soprano’ların yaşamı bu programlarda tartışılmış; dizi hakkında karakter analizi konulu kitaplar yazılmış; bir bilgisayar oyunu yapılmış ve “The Sopranos”, başta dizi müziklerini içeren albümler olmak üzere pek çok ticari ürüne ilham vermişti...
Orijinal aile soyadı DeCesare olan yapımcı David Chase, New Jersey’de doğup büyümüş bir İtalyan-Amerikan aile üyesi… Kendi ifadesiyle, yaşadığı bölgede büyüyen bir İtalyan asıllı genç için mafya yaşamına imrenmemek söz konusu değilmiş. Chase başlangıçta, “The Sopranos”un senaryosunu kendi yaşadığı mahallede geçecek bir film olarak düşünmüş ve ailesinde olan olayları, bu filmin senaryosuna mafya ile birleştirerek katmayı hedeflemiş. Gelgelelim, zaman içerisinde dizi senaryosunun, filmden çok daha güzel olacağına karar vermiş ve ortaya “The Sopranos” çıkmış.
YA ŞANMIŞ MI BU OLAY LAR?
“Chase’in hayatı, dizinin içinde ne kadar yer alıyor?” diye soracak olursanız; cevabı yapımcının kendisi veriyor. Chase, röportajlarında kendisinin de gençliğinde düzenli olarak psikiyatristlerle görüştüğünü; kendi anesiyle olan ilişkisinin, dizide Tony ile annesi arasındaki ilişkiye esas teşkil ettiğini ifade ediyor...
Dizide canlandırdıkları karakterler gibi gerçekte de pek çok oyuncunun İtalyan asıllı Amerikalı olduğunu da söyleyelim. Bunun nedeni ise, oyuncuların seçimlerinde aksanın ön planda tutulmuş olması.
İLK SEZONDA NELER OLUYOR?
İlk sezonda neler izleyeceğimize gelince... Mafya babası Tony ve ‘Uncle’ Junior bir yandan içsel çatışmalarıyla bir yandan da elindeki bölgelerle uğraşmak zorunda kalır. Bu arada Tony, ailesiyle de sorunlar yaşamaktadır ve gizlice bir psikoloğa görünmeye başlar...
 BİR MAFYA BABASINI NASIL TANIRSIN?
Şimdiye kadar birçok filmde, dizide ve kitapta işlenmiş olan İtalyan asıllı Amerikalı mafya babalarının ortak noktalarını merak ediyor musunuz? Bakalım, bu - aslında İtalya’nın neresinden olurlarsa olsunlar - ‘’Sicilyalı’’ mafya babalarının dertleri neymiş!?
Aksanlarından bellidir
Mafya babalarına özel bir durum olmasa da, İtalyan aksanlı Amerikan İngilizcesi, artık klişe haline gelmiştir ve bu aksan, her koşulda bir İtalyan asıllı Amerikalı mafya babasına delalettir!
İşi kılıfına uydururlar
En ünlü mafya babalarının hayatlarına baktığımızda, hemen hemen hepsinin Sicilyalı(!) olduğunu, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yaptığını görürürüz. Aslında çok da anormal bir durum değildir bu (Mafya babasının asgari ücretle bir dükkanda tezgahtarlık yapması anormal olurdu!). Ancak iş, bizim İtalyan asıllı Amerikan mafya babalarına geldiğinde, bu konuda buluştukları esas nokta; yaptıkları işleri kılıfına uydurarak, kara para aklamada sınırları zorlamalarıdır! Hatta neredeyse bu yaptıkları işlerin yasal olduğunu, esas yasal yollarla çalışmanın suç olduğunu ısrarla savunurlar. Sonuç itibarıyla, belki bir mafya kaçakçı olabilir, ama İtalyan asıllı Amerikan mafyası, asla kaçakçı olmamıştır!

Kindardırlar
Yok, herkesin bildiği şekilde bir kindarlık değil bu. Soğuk ve gerekirse onlarca yıl uğruna sabredilen bir nefret duygusundan, intikam hırsından bahsediyoruz. Yeri geldiğinde öz kardeşini öldür(t)ebilecek, yeri geldiğinde ise dünyadaki en değerli varlığından vazgeçebileceği bir kin bu. Neymiş; mafya affeder, İtalyan asıllı Amerikan mafyası affetmezmiş!
Sözlerini her şartta tutarlar
Hangimiz tutmayız ki? Mesela birine, ‘’Yemin ederim ki seni yolunmuş hindiye benzeteceğim!’’ dediğimizde, hepimiz bu yeminimize sadık kalırız. Fakat böyle bir şey yapamayacağımız için zaten böyle bir sözün altına imza atanımız da çıkmaz herhalde. Ancak bu sözü, sanki ‘’Merhaba beyefendi, menümüzden sizin için seçtiğimiz spesiyallerimizi saymamı ister misiniz?’’ diyormuşçasına, New York’un en gösterişli restoranlarından birinin şef garsonu kibarlığında söyleyen kişi, bir İtalyan asıllı Amerikan mafya babasıysa, maalesef yolunmuş hindiden daha da yolunmuş bir hindi olmak dışında bir alternatifiniz kalmıyor!
İki dirhem bir çekirdektirler
Tıraşlı bir surat, özel dikim kıyafetler, mendil ve saat gibi tarzı tamamlayan aksesuvarlar! Evet, bir nevi kendi dönemlerinin ufak çaplı moda ikonları olmaları, İtalyan asıllı Amerikan mafya babalarının en belirleyici ortak özelliklerinden biriydi.
Efsane yazarlar
Son olarak da, onların zamanında şimdiki gibi bir sistem olsaydı, onlar da TV’ye çıkıp ‘’Mafyacılık kötüdür, sakın evde denemeyin’’ derlerdi! Sonuçta hepsinin ortak amacı, film ve dizi dünyasına, esinlenecekleri hikayeler yaratmak değil miydi? Bİr mafya babasını nasıl tanırsın? Şimdiye kadar birçok filmde, dizide ve kitapta işlenmiş olan İtalyan asıllı Amerikalı mafya babalarının ortak noktalarını merak ediyor musunuz? Bakalım, bu - aslında İtalya’nın neresinden olurlarsa olsunlar - ‘’Sicilyalı’’ mafya babalarının dertleri neymiş!?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013. Digitürk Beşiktaş - İletişim e-mail: seo.istanbul.tr@gmail.com
Template Creating